Çerkes Karadağ ile Uygulamalı Kreatif-Yaratıcı Portre semineri

Ülkemiz sanat fotoğrafının önemli ismi Çerkes Karadağ ile Kreatif (Yaratıcı) Portre Atölyemiz başlıyor.

Seminer; insan yüzü, mekân ve insan ilişkilerinin kreatif bir bakışla kullanımına yönelik uygulama çalışmalarıyla,

İstanbul’da farklı mekanlarda uygulamalı olarak yürütülecek.

İlk oturumdaki teorik ve felsefi genel çerçeve sonrasında uygulamalı 2 mekân çalışması ve değerlendirme ile tamamlanacak.

Seminer özel ve yaratıcılığı destekleyici farklı mekânlarda ve ortam ışıkları kullanılarak yürütülecek.

Bu seminere katılmak için, temel fotoğraf bilgilerine hakim olmak gerekiyor.

Bu konuda eksik olanlar, 2 günlük uygulamalı özel veya grup seminerinden geçirilecek.

Seminer, en az 5 en fazla 8 katılımcı ile yapılacak.

Seminer için ön kayıt başlamıştır.

Mart 2019’da başlayacak atölye 4 hafta devam edecektir. 1 Teorik, 2 Uygulama ve 1 değerlendirme toplantısı yapılacaktır.

Bilgi için:

Yüksel ALTUN

0533-344 28 02

iletiş[email protected]

Çerkez Karadağ hakkında;

“1953 yılında Kars’ın Kağızman ilçesinin eski adıyla Havasor yeni adıyla Dibekkaya köyünde doğdum. 1 yaşındayken babam çocuklarını okutmak için şehre göçmeye karar vermiş. Bulunduğumuz köy Ağrı’ya daha yakın olduğu için Ağrı’yı tercih etmiş.”

Çerkes Karadağ ilk, orta ve lise öğrenimini Ağrı’da tamamlamış. Lise öğrenimi sırasında öykü yazıyormuş ve bu öyküler mahalli gazetede yayınlanıyormuş. Daha sonraları bir tiyatro grubu kurmuşlar ve o zamanlar açık olan Halk Evleri’nde oyunlarını oynuyorlarmış.

1971’in sonunda edebiyat ortamının içinde bulunmak amacıyla İstanbul’a gitmeye karar vermiş ama arkadaş faktörü araya girince Ankara’da kalmış. Birkaç aylık çalışma hayatından sonra İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi sınavlarına girmiş. Yüksek Resim’i kazanmış kazanmasına da rahatsızlığı nedeniyle kayıtları kaçırmış. Ve tekrar Ankara…

Ankara’da kaldığı süre içerisinde edebiyat ortamına da girmiş. Ahmet Arif, Enver Gökçe, Erdal Öz, Çetin Öner, Feyzullah Çınar gibi bir çok tanınmış şair ve yazarla iç içe olmuş. 1972’de Ankara’daki mahalli gazetelerde öyküleri yayınlanmış. Aynı yıl fotoğraf da hobi olarak boy göstermeye başlamış Karadağ’ın hayatında. İçinde bulunduğu şair ve yazar grubunun arasında fotoğraf çeken kişiler Karadağ’ın Ağrı’dan beri içinde olan fotoğraf hevesini ateşlemişler. “Fotoğrafa tamamen sanat yapma arzusu ile başladım. Fotoğrafın bir sanat dalı olduğunu önsezilerimle kavramıştım ama ne yazık ki o günlerde fotoğraf öğretecek ne bir dernek, ne bir kişi vardı.”

1973’te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’ne girmiş. 1979’a kadar resim ve fotoğraf birlikte devam etmiş. Suluboya resim sergilerinin yanında fotoğraf sergilerinde de yer almış. Bir çok yarışmaya katılmış; ulusal ve uluslararası düzeyde bir çok ödül almış, karma sergilerde ve dergilerde fotoğrafları yayınlanmış. Yarışmalar AFİAP ünvanını almasıyla son bulmuş.

İlk kişisel sergisini 1985’te açmış. Bu sergiyi 70’li yıllardaki “Yaylaya Doğru” başlığı altında Doğu Anadolu ve yayla yaşamını içeren uzun soluklu, siyah-beyaz, belgesel çalışmasından seçilen fotoğraflar oluşturmuş. Ardından “Renkli Fotoğraf” adı altında soyut çalışmalarının yer aldığı bir sergi gelmiş. “Sergiler biraz buz üstüne yazı yazmaya benziyor. Öyle algılıyorum; çünkü ülkemizde hala bir fotoğraf müzesi yoksa, sanat kolleksiyonlarına fotoğraf, bir sanat ürünü olarak girmiyorsa sergi açmanın da yararlı olmadığını düşünüyorum. Fotoğrafın diğer plastik sanatlardan bir farkı, yayınlanarak çoğalma şansının daha fazla olmasıdır. Albümler aracılığıyla her yere ulaşmak, bir sergi aracılığıyla ulaşmaktan her zaman daha cazip geldi. Bu nedenledir ki albümlerimin sayısı, açtığım sergi sayısından neredeyse daha fazladır.” Sergi açmanın azımsanamayacak kadar maliyetli olduğunu belirtiyor Çerkes Bey. Üstelik bir de büyük format çalışıyorsanız… “Hiç satılmayan bir sanat ürününün bu kadar masrafla sunulmasının tek taraflı bir özveri olduğunu düşünüyorum. Bu özveriyi bir sergide kullanmak yerine daha çok paylaşabileceğim bir albümde kullanmayı tercih ediyorum.” Nüans, Tanıdığım Yüzler, Baleylim ve Büyülü Prag albümleri de Karadağ’ın bu tercihini kanıtlıyor.

Kayıt ve rezervasyon:

Tags: , , ,

Yorumunuz

Top