DSLR veya Aynasız fotoğraf makinaları kullanım rehberi – 1. Bölüm

Özellikle yeni başlayanlar için DSLR ve Aynasız fotoğraf makinaları, birçok tuş ve ekrana sahip kapalı bir kutudur. Aslında doğru, fotoğraf makinaları karmaşık bir alet, fotoğraf çekmek de bir sürü parametreden etkilenen bir süreçtir. Fakat, temel adımları iyi öğrenir ve çalışırsanız, fotoğraf çekmeye hemen başlayabilirsiniz.

Bu temel adımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  1. Kadraj
  2. Netleme
  3. Çekim modları
  4. ISO’yu anlamak
  5. Pozlandırma üçgeni
  6. Işık ölçümü ve poz müdahalesi
  7. Beyaz dengesi

Şimdi bu maddeleri kısaca gözden geçirelim:

1.Kadraj:

Öncelikle kullandığımız sabit veya değişken odaklı bir objektifimiz var. Objektifimizle istediğimiz kadrajı yapmamız gerekir. Etkili ve yaratıcı kadraj için; gözümüz bakışımızı geliştirmeli, kompozisyon tekniklerini bilmeliyiz.

Nasıl bir kadraj olacağını belirlemekte yardımcı olacak bir araç, yukarıdaki şekilde bakış açısını görmektir. Kullandığımız objektifin odak uzaklığına göre, aşağıdaki şekilde bakış açımız olacaktır.

2.Netleme:

Fotoğraf makinalarında netleme sistemleri vardır.

Auto (AF-A)

Hareketsiz objeye netleme (AF-S)

Hareketli objeye netleme (AF-C)

Manuel netleme (MF)

Fotoğraf makinamızda, yukarıdaki sisteme dayalı netleme ve netleme yapılan noktalar vardır.

Otomatik netleme, tüm netleme noktalarına göre, makinamızın netleme yapması, netlemeyi bizim kontrol edemememiz demektir.

Hareketsiz objelere netleme (AF-S), sabit hareketsiz konularda istenilen noktadan netlemek için idealdir. Portre, manzara, doğa çekimlerinde, netlemeyi çok iyi kontrol edebilmemizi sağlar.

Hareket eden objelere netleme (AF-C), spor, aksiyon ve hareketli fotoğraflar için kullanılmalıdır. Netleme kilidi ve takip özellikleri ile hareketli obje takip edilir ve istenilen yerde uygun şekilde fotoğraflanabilir.

Manuel netleme (MF), netleme tamamen bizim kontrolümüzdedir. Objektif üzerindeki netleme halkası ile istenilen netleme yapılır. Portre, makro çekimlerde kullanılabilir.

3.Çekim modları:

Fotoğraf makinamızın en temel fonksiyonu çekim modlarıdır. Yaratıcı, etkili fotoğrafların çekimi için modların iyi kavranması önemlidir.

Öncelikle, fotoğraf önceliğimizi belirlemeliyiz. Ne yapmak istiyoruz?

Fotoğraf çekimine başlarken bir amaç belirlemeliyiz. Alan derinliğini mi kontrol etmek istiyoruz, hareketi mi?

Makinamızın çekim modları:A / AV, S / TV, M, P, AUTO

Diyafram / Alan derinliği önceliği (A / AV)

Alan derinliği önceliği, net alanı kontrol etmek demektir. Bir portre veya çiçek çekiminde olduğu gibi önde netlik arka plan bulanık olmasını isteyebiliriz veya manzara çekiminde olduğu gibi her tarafın net olması istenebilir.

 

 

Tabloda anlatıldığı şekilde; açık diyafram ile (F2.8) ise netleme yapılan nokta net, arka ve ön plan bulanık çıkacaktır. Kısık diyafram ise (F11, F16 gibi) net alan daha fazla olacaktır.

Diyafram öncelikli çekim modunda, diyafram açıklığı fotoğrafçı tarafından belirler, perdenin açıklık süresi enstantane ışığa göre otomatik olarak fotoğraf makinamız belirler.

Açık diyafram (F2.8)

Kısık diyafram (F16)

Hareket önceliği (S / TV)

Hareketi gösterme şeklimize göre perde değeri enstantane fotoğrafçı tarafından belirlenir, diyaframı ışığa göre fotoğraf makinamız belirler.

Perde hızlı kapanırsa (1/2000, 1/1000 gibi) Hareketi dondururuz, perde süresi uzamaya başladıkça hareket netsizliği ortaya çıkar.

Yüksek enstantane (1/1000, F8, ISO 500)

Düşük enstantane (8 sn, F20, ISO 100)

Program (P)

Program modunda, diyafram ve enstantane makine tarafından ışığa göre belirlenir. Fotoğrafçılar tarafından çok tercih edilmese de, fotoğrafçıya hızlı çekim rahatlığı sağlar.

Manuel (M)

Diyafram ve enstantanenin tamamen manuel olarak fotoğrafçı tarafından ayarlanmasıdır. Özellikle zor az ışık koşullarında, çok iyi sonuçlar alınabilir.

Auto

Diyafram, enstantane, ISO değerlerinin ve diğer tüm ayarların, ışığa göre makine tarafından tamamen otomatik olarak düzenlendiği çekim modudur. Başlangıç seviyesinde ve az ışıklı ortamlarda kullanılabilir.

Tags: , ,

Yorumunuz

Top