Gezi fotoğrafında yapılmaması gereken 8 hata
Amacımız her zaman iyi, etkili, yaratıcı fotoğrafa ulaşmak. Bunun için, fotoğraf makinasini iyi kullanmak, doğru teknik ve zamanlama onemlidir. Fotoğrafa zaman ayırmak ve pratik yapmak gerekir. Atölyeler, doğru kaynaklar bize yol gösterici olur.
Peki ya sıklıkla yaptığımız hatalarımız;
Hata 1: Kameramızı otomatik modda kullanmak
Kompact fotoğraf makinalari, cep telefonlari ve tabletlerin çoğu otomatik modda çeker. Fakat yarı profesyonel veya profesyonel makinalarda, aynalı / aynasız çekim modları vardır.
A-Auto modda çekim yapıldığında tüm ayarlarımız otomatik olarak, makinadaki algoritmalara gore yapılır.
Nedir bu ayarlar? Diyafram, enstantane, ISO, AWB,…
Burada coğu zaman kritik olan ISO’dur. Gezi veya belge anı fotoğrafı çekiyorsak ISO dışındakiler bizi çok etkilemeyebilir.
Özellikle az isikli ortamlarda ISO kullanimi onemlidir. Bu değer makinanın iso performansına göre optimum seviyede kullanılmalıdır. Işık az ise ve makinamız iso değerini çok arttırırsa, kumlama ortaya çıkar ve fotoğraf kalitesi düşer.
Bu nedenle, fotoğraf makinasının kullanımını bilmiyorsak, Özellikle az ışıklı ortamlarda, yarı otomatik de denilen P-Program modunda, iso’yu kendimizin kontrol ettiği seçenek kullanilabilir.
Hata 2: Jpeg formatinda çekim yapmak
Fotoğraf çekimi yapan araçlarda çoğu zaman Jpeg ve Raw formatlari vardır. Bunları isteğimize göre ayarlayabiliriz.
Jpeg sıkıştırılmış bir sunum, paylaşım formatidır. Daha az yer kaplar, boyutu küçüktür. Kolay yüklenir, aktarmak kolaydır. Fakat Raw formatına göre fotoğraf kalitesi daha düşüktür.
Fakat Raw formatında çekim yapıldığında sikistirilmamış ham haliyle kayıt yapılır. Fotoğraf işlendiğinde daha iyi sonuç alırız. Düzenleme seçenekleri daha fazladır.
Raw düzenlenme araçlarıyla işleyip, Jpeg olarak saklayıp paylaştığımızda, sunduğumuz fotoğraf da iyi ve kaliteli olur.
Düzenleme seçenekleri olarak bilgisayarda photoshop veya lightroom, cep telefonu veya ipad’lerde SnapSeed tercih edilebilir.
Hata 3: Yüksek ISO
Iso ışık duyarlılığı demektir. Az ışıklı ortamlarda net çekim yapmak için kullanılır. Yüksek Iso fotoğraf makinasinin iso performansına göre kumlama yapar ve fotoğraf kalitesi düşer.
Iso gereken durumlarda kullanılmalıdır. Az ışıklı ortam olan, iç mekan ve gece çekimlerinde üç ayak kullanmak daha doğrudur. Bu şekilde düşük enstantane değerlerinde makinamız sallanmadan net fotoğraflar çekeriz.
Fakat az ışıklı ortamlarda, elde yapılan çekimlerde iso devreye girer. Iso, diyafram ve enstantane ile birlikte pozlamayı belirler.
Bu durumda iso nasıl belirlemelidir? Bir örnek ile açıklayalım.
A / Av modunda cekiyoruz. Diyafram F4. Makina ışık ölçümü yapıyor. Lens odak uzakligimız 50 mm, çektiğimiz obje de sabit olsun.
Enstantane 1/10 sn – Iso 200
Elde çekimde fotoğraf net olmaz. Odak uzaklığına göre 1/60 sn olmalı.
Iso 400 – 1/20
Iso 800 – 1/40
Iso 1000 – 1/60 olur.
Yani Iso 1000 yeterli olacaktır. Bu durumda Iso değerini gereğinden fazla artırmak, kumlama ya yol açacak, fotoğraf kalitesini düşürecektir.
Hata 4: Düşük enstantane kullanmak
Makinamızı sabit tutuyorsak, netliği doğru yaptıysak, netsizliğin nedeni harekete göre düşük enstantane değeridir. Burada iki farklı durum söz konusudur.
1- S / Tv modunda çekim yapmak.
Bu bizim uzun pozlama tercihimizdir. Makinamızı üç ayağa yerlestirip, düşük enstantanede (1/30 sn ve daha uzun süreler) hareket etkisi veya suda tül etkisi elde edebiliriz.
Uzun pozlama teknikleri ayrı bir yazı konusu. Dogru teknik ve araçlar kullanıldığında, güzel ve estetik deneysel sonuçlar elde edebiliriz.
2- A / Av modunda çekim
Diyafram öncelikli modda F değerini alan derinliği ihtiyacımıza göre biz belirleriz. Işığın şiddeti az ise, enstantane düşük olur ve fotoğrafta netlik sorunu olur.
Peki enstantane ne olmalı, nasıl belirlenmeli?
Örneğimizde, Ağaçta sabit duran kuşu çekiyoruz.
F4 – Odak 300 mm – 1/100 sn – ISO 200 (lens de VR / IS yok)
Fotoğraf net olmayacaktır, full frame fotoğraf makinası için, en az 1/300 sn olmalidir. APC / kroplu makina için 1/450 mm.
Önceki konuda olduğu gibi, Iso değeri artırılarak, doğru enstantane sağlanır ve netlige ulaşırız. Iso’nun daha optimum kullanımı için lens üzerindeki sarsıntı önleyici sistemler (VR / IS) fotoğraf kalitesini artıracaktır. Bu sistemleri de başka bir yazıda anlatacagiz.
Günümüzde fotoğraf kalitesini etkileyen en önemli iki sorun, netlik ve kumlamadır. Sayısal düzenleme ile çoğu hata düzeltebilir, fakat bunları düzeltmek hala sorunludur, çoğu zaman imkansızdır.
Hata 5: gün ortası çekim yapmak
Fotoğrafta ışık önemli, ışık varsa fotoğraf vardır, yoksa yoktur. Işığın şiddeti, renk sıcaklığı önemlidir. Gün ortasında ışık serttir ve tepeden gelir. Kontrast yüksek olur. Ayrıca, tepe ışığı gölgelerin estetik olmaması nedeniyle, dokuyu etkiler. Bu nedenle fotoğrafta tercih edilen ışık değildir.
Gezilerde, bu saatlerde iç mekan ve kapalı alanlarda çekim yapmak daha doğrudur.
Yaz aylarında iseniz, hiç çekim için uğraşmayın. Sahilde deniz havuz keyfini yaşayın. Işığın şiddeti ve sıcaklığı açısından sabah akşam saatleri fotoğrafta altın saatlerdir.
Hata 6: Ortam oluşmadan çekmek, ‘Anı’ yakalayamamak, fotoğrafı kaçırmak
“Anı yakalamak” etkili, belirgin, açık fotoğraf için çok önemlidir. Bunun için beklemek, gözlemlemek gerekir. Eğer doğru anı kaçırsak, fotoğraf belirgin olmaz, anlatmak istedigimiz an ve duygusu anlaşılmaz.
Bu nedenle, sabırla bekleyip doğru anda deklanşöre basmalıyız.
Hata 7: Acik ve koyu alanlara dikkat edin
Açık ve koyu alanların ışık aralığı (Dinamik alan) geniş ise fotoğrafta açık veya koyu alanlarda doku kaybı olabilir. Açık alanlar parlak fazla pozlanmış, koyu alanlar koyu az pozlanmış olur.
Bunu, kadrajımızdaki açık ve koyu alanları dengeleyerek çözebiliriz.
Örneğin; gölge ağırlıklı bir kadraja güneşi dahil edersek, güneş ve gökyüzü patlar. Bunu açık alanlari kadrajda azaltarak çözebiliriz. Aynı durum koyu alanlar için de geçerlidir.
Hata 8: Fotoğrafın eğri, perspektif sorunu olması
Film zamanı önemli bir sorundu. Fakat sayısalda birçok düzenleme aracı ile düzeltme olanağımız vardır.
Yine de düz cekmeye çalışalım. Vizorde veya Lcd ekranda referans çizgilerini (Grid) açarak düz fotoğraflar çekebiliriz.
Ayrıca, geniş açıda, perspektif bozulmasına dikkat ederek, doğru konumda fotoğraf cekmeliyiz.
Sonsöz:
Fotoğrafta; makinanızı iyi verimli kullanmak, çekim teknikleri, pratik yapmak, doğru zamanlama çok önemlidir. Bunları kazanmak için, doğru hocalar, kaynaklar ve bol bol pratik yapmak, tecrubenizi gelistirecektir.