Kültürler Diyarı İRAN 9-18 Eylül 2022 (9 Gece 10 gün)

KÜLTÜRLER DİYARI İRAN
9-18 Eylül 2022
9 Gece 10 gün 
Meşhed – Tahran – Şiraz – Persepolis – Yezd – İsfahan – Kaşan – Abyaneh
İlkbaharda ona en yakışan mevsimde gittiğimiz İran’da Horasan’ın başkenti Meşhed’ten başlıyoruz yolculuğumuza. Başkent Tahran’da İran’ı yaşamaya başladıktan sonra tarihin, kültürün, geleneklerin içine doğru bir yolculuk yapıyoruz. Şiraz Hafız’ın ve Sadi’nin şiirlerinin sokak aralarında dolaştığı bir kenttir.  Kerim Han Medresesi, Hamamı, çarşısı, sarayı, Müşir Bedesteni, ve İrem Bahçeleri Şiraz’ın görülesi yerleridir. Darius’un başkenti Persepolis antik kenti çok etkileyicidir. Peki ya eski kent dokusuyla yeryüzünün yaşayan en eski yerleşimi sayılan YEZD.  Çölün ortasındaki bu soğuk kanlı kent Zerdüştlerin kutsal kenti sessizlik kuleleri ve rüzgar kuleleriyle yaşar gider. Ve İsfahar. Tarihin içinden yaldızlı bir sayfa gibidir. Yeryüzünün en kadim kentlerinden biridir. Safevilerin efsanevi başkentidir. Nefs’e Cihan’dır, yani dünyanın yarısıdır.  Kentin ortasından geçen nehrin adı Zayende’dir; hayat veren, güzellik doğurandır.  Zayende Nehri’nin süsü, beş köprüden en güzeli Siosepol Köprüsü’dür. Tam 400 yıldır kenti süsleyen büyülü, mistik, narin, gizemli bir köprü… Dünyanın en büyük avlulu çarşısı da İsfahan’dadır. Halısı, bakırı, yazması, kınası meşhurdur ya, bunların izini sürerken  kahvehanede soluklanmak, bir kalyan (nargile) fokurdatmak hem çarşının hem meydanın gereğidir. Tekrar Tahran’a dönerken pembe köy Abyaneh’e doğru çeviniyoruz rotamızı. Yokuşlar, abbaralar, evler ve aralarında süzülen insanlar inanılmaz kareler olarak yerleşecek fotoğraf kadrajlarımıza.
İran’da şairlerin, şiirlerin, efsanelerin, çarşıların, kervansarayların, türbelerin izinde bir kültür yolculuğuna çıkıyoruz.
PROGRAM:

09 Eylül 2022 Cuma İstanbul – Meşhed
Türk Hava Yollarının İstanbul Hava Alanından kalkan 20.15 teki uçağıyla Tahran’a hareket etmek için saat 17.30 da buluşuyoruz. Uçuşumuzun ardından gece 01.40 ta Horasan Eyaletinin başkenti Meşhed’e varıyor ve hızlıca çıkış işlemlerimizi tamamlayıp otelimize yerleşiyoruz.

Konaklama: Meşhed

10 Eylül 2022 Cumartesi Meşhed 
Gece vardığımız otelimizde dinlenmemizin ardından sabah kahvaltımızı yapıyor ve ardından Meşhed’i dolaşmaya başlıyoruz. Nadi Şah’ın mezarı, Şahname’nin yazarı Ferdowsi’nin anıt mezarı, Haruniye Medresesi, Malek House gezeceğimiz yerler arasında. Öğlen yemeğimizi Torghabeh’te tören havasında yiyoruz. Ardından gün batımına doğru tüm yolların kesişme noktası olan İmam Rıza’nın türbesine gidiyoruz. Medrese, mescit, kütüphane, müze, cami, konferans salonu,otel gibi yapılarıyla koca bir kompleks olan türbenin en can alıcı yerleri birbirine bağlı ışıl ışıl avluları ve kapıları. Akşamın ilerleyen saatinde otelimize dönüyor ve dinleniyoruz.

 Konaklama: Meşhed 

11 Eylül 2022 Pazar – Şiraz

Sabah kahvaltısının ardından havalanına geçiyor ve Şiraz’a uçuyoruz. Ardından otelimize yerleştikten sonra kenti dolaşmaya başlıyoruz. Kerim Han Kalesi, Vakil Kompleks’i,  kapalı çarşısı ve Müşir Bedesteni, güller ve bülbüller içindeki İrem Bahçeleri, gezeceğimiz yerler arasında.

 Konaklama: Şiraz

12 Eylül 2022 Pazartesi Şiraz 

Kahvaltının ardından Şiraz’ı dolaşmayı sürdürüyoruz. İlk durağımız  1876 yılında yapılan renkli vitraylarıyla göz alıcı Nasir-ol Mülk Camii olacak. Ardından iki büyük şairin Sadi’nin ve Hafız’ın mezarına gidiyoruz. 
Şiraz Hafız’ın ve Sadi’nin şiirlerinin sokak aralarında dolaştığı bir kenttir. Sokaklarda dolaşan şiirlerin, namelerin peşine takılıp önce Hafız’la Sadi ziyaret edilmeli önce. Çay bahçelerinde soluklanmalı, onlara şiir okumalı, birer dal çiçek bırakılmalı.

Akşam yemeğinden sonra Şah-ı Çeragi’ye gidiyor ve İmam Rıza’nın kardeşi için yapılan ihtişamlı türbeyi ziyaret ediyoruz. Gece ışıklandırılmış haliyle çok etkileyici olan bu yer İmam Rıza’nın kardeşi Seyid Mir Ahmed’in mezarı.  Küçük küçük ayna parçalarıyla kaplanmış kubbenin ışıltısını göz alıcı. 

Konaklama: Şiraz

13 Eylül 2022 Salı – Persepolıs Yezd 

Kahvaltıdan sonra çok gerilere, M.Ö. 550 yılına ait kalıntıların izlerini taşıyan Persepolis antikkentinegidiyoruz. Şiraz’ın yakınındaki Persepolis Darius’un efsanevi Başkentidir.

Restorasyon çalışmaları devam eden antik kent bugün de etkileyici bir görünüme sahip. 18 metrelik şehir duvarları, taş merdivenleri, öküz gövdeli, insan başlı kanatlı kabartmalar, çift başlı kartal, 32 sütunlu salon, 100 sütunlu saray ve Darius’u anlatan yüzlerce kabartma figür çok ama çok etkileyicidir. 

Buranın gezilmesinden sonra Nakş-e-Rostam’ı geziyor ve Yezd’e yol alıyoruz. Akşam üzerine doğru otelimize yerleşiyor ve yemeğin ardından  Yezd’ın çarşısında eski bir kahveye konuk olup tahtlarda çaylarımızı yudumlarız.

Konaklama: Yezd

14 Eylül 2022 Çarşamba – Yezd

Sabah rahat bir kahvaltının ardından kentin abbaralı sokaklarına bırakıyoruz kendimizi. Yezd dünyanın yaşayan en eski kentlerinden biridir. Dar sokakları, abbaraları, avlulu evleri ve yüzlerce yıldır kullanılan doğal serinletme sistemi olan badgir’leriyle UNESCO korumasındadır.

Hem sokakları geziyor hem küçük dükkanlardan alışveriş yapma imkanı buluyoruz. Öğle yemeğinin ardından avlularda zaman geçirip sıcağın geçmesini bekliyoruz. Sonrasında geçmiş dönemlerde Zerdüştlerin ölülerini bıraktıkları Sessizlik Kulelerine doğru hareket ediyoruz.  Güneşi uğurladıktan sonra Amir Çakmak Külliyesine geçiyoruz.

Akşam yemeğinden sonra yapılacak en iyi şey kentin merkezinde Zulhane’ye gidip İranlı erkeklerin yaptığı spor gösterilerini izlemek olacaktır. Zulhane sonrasında akşam yemeğimizi yiyor ve otelimize geçiyoruz.

Konaklama:  Yazd

15 Eylül 2022 Perşembe – Isfahan

Kahvaltının ardından İsfahan’a doğru yola çıkıyoruz. Öğleden sonra kente vardıktan sonra otele yerleşmemizin ardından İsfahan’ı gezmeye Zayende Nehri ve üzerindeki eski köprülerle başlıyoruz.

Cubi ve Siesepol Köprülerini gün batımında görüyoruz. Köprü üstleri ve altlarının ışıkla etkileyici görüntüler veriyor.

Kentin ortasından geçen nehrin adı Zâyende’dir; hayat veren, güzellik doğurandır. Şehrin içinde o dümdüz caddeye nispet yapar gibi kıvrıla kıvrıla, cilveli bir kadın edasıyla akar Zâyende Nehri. Suyun iki yanında da onu adım adım izleyen yollarda insanlar oturur. Kurak zamanların kurumuş nehir yatağını akıllarından çıkarmadan, hazır şırıl şırıl akıyorken duygularını, düşüncelerini, özlemlerini akan suya salıveriyorlardır şimdi. Zâyende Nehri’nin süsü, beş köprüden en güzeli Siosepol Köprüsü’dür. Tam 400 yıldır kenti süsleyen büyülü, mistik, narin, gizemlibir köprü…  Geç saatler pek çok sürprizi de içinde barındırır.

 Konaklama:  İsfahan 

16 Eylül 2022 Cuma  Isfahan

Sabah kahvaltının ardından gezimize İmam Meydanı’ndan başlıyoruz. Dünya’nın en büyük avlulusunda  Ali Gapu, Jama Mescid, Kadınlar Mescidi ve meydanın etrafında çarşılarda dolaşıyoruz .

İsfahan yeryüzünün kadim kentlerinden biridir. Safevilerin efsanevi başkentidir. Nefs’e Cihan’dır. Ucu bucağına ulaşamayacağınızı sanırsınız. Yüzlerce dükkanla çevrelenmiş, onların bir sıra arkasında kapalı çarşısı olan, iki camisi bulunan ve bir de ahşap sütunlu küçük bir saray barındıran koca bir avludur. Hele bahar gelip insanlar sokaklarda yaşamaya başlayınca görün siz o meydanı. Sabah ve akşamüzeri saatlerinde İsfahanlılar toplanıp gelirler bu meydana, çıkınlar açar, piknik yaparlar. Akşam ise ışıklandırılan binaları, havuzu ile hayli etkileyicidir.
Kadınlar mescidini , Lütfullah Camini ve Ali Gapu Sarayı’nı geziyoruz. Meydanın etrafını çeviren dükkânlar ve elbette ki çayhaneleri de. Gün batımı saatlerinde meydanın ışıklandırılmasını ve renk değişimlerini izleyeceğiz. Akşam yemeğimiz için Bastani Restoran’dayız. Yemek sonrası meydanın ya da Zayendeh Köprüsünde keyif zamanı..

Ardından Minyatürleriyle bilinen 40 Sütun (chehel Sotun) , sallanan minareler, Ermeni Mahallesi gezilecek yerler arasında. Gün batımında bu kez Siesepol Köprüsü’nde olacağız. Gün batımında köprü üstü ve altı ışıklandırıldığında bambaşka bir dünyanın kapıları açılacak önümüzde. Fotoğraf çalışmalarının ardından akşam yemeğimizi yiyeceğiz.

Konaklama: Isfahan

17 Eylül 2022 Cumartesi – Abyaneh Tahran

Kahvaltının ardından İsfahan’dan ayrılıyoruz. Unesco Dünya mirası listesinde olan Abyaneh’e gidiyoruz. Yüzlerce yıl öncesinin gelenekleriyle yaşayan, kıyafetlerini giyen halkı, daracık sokakları, pembe boyalı evleriyle gerçekten çok keyifli bir köy. Tahran’a doğru yolumuza devam ediyoruz. Büyük şehir Tahran’da akşam yemeğimizi yerel bir restoranda yiyor ve kültür merkezinin bahçesine gidiyoruz. Gece yarısı alana transfer olacağız .

18 Eylül 2022 Pazar İstanbul

04.10 THY uçağıyla yola çıkıyor ve 05.55 de İstanbul’a varıyoruz.

 

ULAŞIM:

THY ile 

Gidiş  9 Eylül 2022 Cuma İstanbul Havaalanı 20.40 kalkış –  İran Meşhed Havaalanı 02.00 varış  TK888
Dönüş 18 Eylül Pazar İran Tahran Havaalanı 03.20 kalkış – İstanbul Havaalanı 05.20 varış TK875     310 Euro  
       18 Eylül Pazar İran Tahran Havaalanı 04.10 kalkış – İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı 05.55 varış TK7689   342 Euro
İran içerisinde ulaşım büyük otobüs veya  27 kişilik Midibus ile gerçekleştirilecektir.  

GEZİ ÜCRETİ:

Erken rezervasyon fiyatı : 1.550 EURO + THY uçak
THY Mille bilet alma imkanı.
Erken rezervasyon fiyatı 25  Nisan tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonraki ödemelerde kesinlikle aşağıdaki fiyatlar uygulanır.

Nakit Ödeme Fiyatı :  1.620 EURO + THY uçak
Kredi Kartına Tek Ödeme : 1.680 EURO THY uçak
Kredi Kartı Fiyatı  (3 Taksit)   : 1.740 EURO THY uçak
Kredi Kartı Fiyatı  (6 Taksit)   : 1.790 EURO THY uçak
* 9 gece 10 gün
* Fiyatlar iki kişilik odada kişi başı fiyatıdır.
* Nakit ödemede  indirim yapılmıştır.
* Tek kişi konaklamalar için single farkı 450 EURO’dur.
* Bütün kredi kartlarına tek çekim yapılır.
* Taksitler  World Card Kredi Kartlarına uygulanır.
* 5-12 Yaş arası çocuklara, 2 büyük yanında kalmak koşuluyla % 10 indirim uygulanır.
* Uçak biletleri fiyata dahildir.
* Ön kayıt formunu dolduran katılımcıların kayıtlarının kesinleşmesi için, kendilerine gönderilen başvuru formunu doldurmaları ve ön ödemelerini yapmaları gerekiyor.Ödeme ve İptal koşulları:

Seyahatiniz Seyahat Sağlık Sigortası ile sigortalısınız. İsteyen katılımcılarımız mücbir sebeplerden dolayı katılımcının geziyi iptal etmesi durumunda gezi bedelinin %70 ine kadar olan kısmını iade alabildiği İPTAL teminatının dahil olduğu poliçeyi tercih edebilirler. Bu sigortanın fiyatı 14 Euro’dur ve ilk ödeme ile birlikte ödenir. Sigortanın belirttiği iptal koşulları içerisinde hastalık veya acil sebeplerden iptal etmek durumunda kalan katılımcılarımızın ödemeleri yine poliçenin belirttiği şekilde iade edilir.  Poliçede belirtilen aciliyetlerin dışında bir sebeple iptallerde aşağıdaki koşullar geçerlidir.

1. Ödeme : Kayıt sırasında 500 EURO  + uçak  10 Haziran’a kadar yapılan iptallerde 200 EURO kesilir kalan iade edilir.

2. Ödeme : 10 Hazira 2022’ye kadar 600 EURO  10 Ağustos’a kadar yapılan iptallerde 300 EURO kesilir kalan bir başka geziye aktarılır. 

3. Ödeme : 10 Ağustos 2022’ye kadar kalan ödeme Bu tarihten sonraki iptallerde katılımcı yerine birini bulduğu takdirde tam iade yapılır. Aksi durumda gezi bedelin %10 bir başka geziye aktarılır kalanı kesilir.  

Ücrete dahil olanlar:

8 Gece otel konaklama,
8 sabah kahvaltısı,
8 öğle yemeği,
8 akşam yemeği,
Meşhed Şiraz iç hat uçuşu,
İran’daki ulaşım,
Rehberlik hizmetleri,
Müze ve ören yeri girişleri,
Seyahat sigortası, gezi kitapçığı
Ücrete dahil olmayanlar : 
otellerde alınan ekstralar, kişisel harcamalar.

GEZİMİZ ZAYENDE Travel Agency- TURSAB A 5937 TARAFINDAN YAPILMAKTADIR.

Kayıt ve rezervasyon başlamıştır..

Görüşmek dileğiyle,

Bilgi ve Rezervasyon:

İletişim: Yüksel Altun – 0533 344 28 02

E-posta: [email protected]

YOLCULUK TARZI :

Bu bir seyahat kültürü, doğa, tarih ve kent gezisidir. Fotoğraf meraklıları için ayrıca koca bir atölye ortamıdır. Fotoğraf için uygun ışığın ve zamanın peşinden gidilir. Her katılımcının güzel anılarla dönmesi hedeflenir.Havaalanından itibaren bizimle olacak olan aracımızla yolculuk sırasında yolda olmanın da yaratıcı ve güzel yanlarını yaşayacağız. Yolculuk sırasında günlük yaşam katılımcılarla birlikte üretilir. Turistik turlardan farklı olarak gidilen yerlerdeki tarihe, coğrafyaya ve kültüre daha içerden tanık olma şansı bulunur.

Seyahat kültürünün gelişmesi ve katılımcıların kendi sınırlarını fark etmeleri amaçlanır. Her katılımcının kendi yolculuğunu yapabilmesine olanak sağlanır. Yerel halkla dostluklar kurulur, birlikte yemekler yenir, sohbetler edilir.
Yolculuk sırasında değişik inançların, kültürlerin temsilcileriyle karşılaşılır; müzeler, camiler, kiliseler, kutsal mekânlar, ören yerleri, farklı yeryüzü oluşumları, zirveler görülür, kentlerde ve kırsal kesimdeki günlük yaşama tanık olunur; törenler, anmalar, kutlamalar, ayinler izlenir.
İran’da gezerken hanımların makul ölçülerde kapalı giyinmesi gerekmektedir. Belli iki cami dışında çador kullanmak gerekmemektedir. Hatları göstermeyen giysiler yeterlidir. Pantolon üzerine uzun kollu bir tünik, ve başa atılan bir eşarp yeterli gelecektir. Önemli olan saçın açık olmaması, kısa kolla gezilmemesi. Aynı durum erkekler içinde geçerli; şort ya da bermuda kullanılmamalı.
 Özellikle kadınların gerçekten sorunsuz gezebildiği ve fotoğraf çekebildiği komşu ülkeye gidiyoruz.

Tags: , , , , , , ,

Yorumunuz

Top