Mardin Gezisi 6-8 Ekim 2023 – Samaha Turizm

YÜKSEL ALTUN İLE TARİHE YOLCULUK MARDİN FOTOĞRAF ATÖLYESİ

6 – 8 EKİM 2023

Bu seneki Mardin Fotoğraf gezimizi 6-8 Ekim tarihlerinde yapıyoruz. Mardin dini mekanlar ağırlıklı gezimizi yine SAMAHA TUR ile yapacağız.

6-7 Ekim tarihlerinde Ezidi Bayramı kutlanacak. Bayrama Ezidi köylerinde yapacağımız çekimlerle katılacağız.

Programımızda;

Dara Antik Kenti, Deyrulzafaran Manastırı, Kasımiye medresesi, Mor Gabriel (Deyrul Umur), Ezidi ve Süryani köyleri, Kırklar Kilisesi, Zinciriye Medresesi, Ulu Camii, Lafifiye Camii,..

Mardin ve Midyat sokakları yer alacak.

Otelimiz Merkezde. 

1.Gün –

Mardin havaalanında rehberimiz bizi karşılayıp program hakkında bilgi verecek.

Sonrasında….

DARA ANTİK kente hareket

(Dara Antik Kente Serpme Köy Kahvaltısı)

Naneli Ayran Keyfi J

(Nekropolis, zindan, sarnıçlar, agora, köprü ve surların gezilmesi)

Dara, Büyük İskender’in zamanından bugüne sessiz bir tanık Anadolu’nun güney doğusunda…

Bir Roma… Bir Sasanidir tarihin her deminde…

630 yıl Boyunca Hz. İsa’nın diliyle dualar yankılandı bu kadim Manastırın duvarlarında…

Şemse eda mağbet hala doğudan yükselen ilk ışıkları kutsamaya devam ediyor burada…

Mardin Metropoliti’nin ikametgâhı olan Deyrulzafaran Manastırına hareket.

Sonrasında…

Mardin’de ilk uğrak yerimiz Kasımiye Medresesi

Mardin merkez gezisi, Mardin’in boş sokaklarını, eski çarşı, bakırcılar çarşısı, ulu cami,

Bir abbarasından ötekine.. Bir öyküden ötekine bağlanmak demek bu kentte…

Biz susar söz ona bırakırız dağın şehrinde…

Otele geçiş ve dinlenme

Akşam yemeği ve serbest zaman

2.Gün –

Otelde Sabah kahvaltısı

Tarihi Kentler Birliği Üyesi Midyat’a hareket

Midyat Metropolitinin ikametgâhı 1600 Yıllık Mor Gabriel ( Deyrul Umur ) Manastırına hareket

Tanrı Kullarının Dağı Tur Abdin’in kalbidir bu manastır… Kime sorsanız ikinci Kudüs’ü

Der bu toprakların… Dünyanın yaşayan en büyük manastırlarından biri tüm mütevazılığı ile bekler bizi…

Ortadoğu’nun en kadim halklarından olan, kökenleri 4 bin yıl öncesine kadar dayanan Êzidi köyü ziyareti.

Bir aksilik olmasa Şırnak’ın İdil (Hêzex) ilçesine bağlı Kîwexê köyündeki Ezidilerle “Cema Bayramı”nı kutlayacağız .

Ezidi Kürtlerin dini bayramı Cema Bayramı bir hafta boyunca kutlanır. Her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında Ezidi Kürtler Cema Bayramı’nı kutlar.

Midyat Sokakları, Gümüşçüler çarşısı/serbest zaman

Mardin’e dönüş

Akşam yemeği ve serbest zaman

Otele geçiş ve dinlenme

3.Gün –

Otelde Sabah kahvaltısı

Savur’a hareket.

Dağların arasına sığınmış bir küçük Mardin Türküsü Savur..

Vadisinden bereket kadar tarih akar..

Savur konakları, taş sokakları, Savur’un mistik sokaklarının gezilmesi

(Bakir kalan Savur’da insanlarla sohbet edip onların portre fotoğraflarını çekebilir hem de çektiğiniz fotoğrafı anlatan bir hikâyeye sahip olma şansını yakalayabilirsiniz )

Kıllıt köyüne ve kiliselerin gezilmesi

Mardin’e dönüş

Uçuş saatine kadar Mardin Sokaklarında serbest zaman…

Ve Turumuz biter.. iyi yolculuklar

Atölyeye dahil olanlar:

* İlk gün kahvaltı

* Mardin’de 2 gece OK konaklama
* Havaalanı transferleri, Bölgedeki ulaşım
* Profesyonel rehberlik
* Fotoğraf danışmanlığı
* Zorunlu turizm paket tur ve sağlık sigortası

Hariç Olanlar:

* Uçak – Ulaşım
* Tek kişilik oda farkı (1,200 TL)
* Müze ve ören yeri giriş ücretleri
* Öğle ve akşam yemekleri ve ekstralar

Atölye fiyatı: 9,100 TL + KDV

Fotoğraf Danışmanı: Yüksel Altun, AFIAP

Gezimiz Samaha Turizm seyahat acentalığında düzenlenmektedir. (TURSAB Belge No: 4204)

www.samaha.com.tr

NOT: Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Sen De Yarınlara Umut Olmak İstermisin?

UNUTMA!

Bugün Bir Çocuk İçin Yapacağın En Ufak Bir Yardım Yarın İçin Büyük Yatırım Olacaktır…

Zarf İçerisine;

3 Adet Kurşun Kalem

2 Adet Kırmızı Kalem

1 Adet Silgi

1 Adet Kalemtıraş

1 Adet Boya Kelemi Seti

2 Adet Çizgili Harita Metot Defteri

2 Adet Kareli Harita Metot Defteri

1 Adet Duygu ve Düşüncelerini Anlatan Mektup

Dört Soruda Ezidiler

1- Ezidilerin kökeni nedir?

Kökenlerinin çok eski olduğu iddia edilse, Ortadoğu’nun milattan önceki önemli inançlarından Zerdüştlüğe dayandırılsa bile, Ezidilik kavramına ilk olarak, yaşamını 1153 yılında yitiren Şaristani’nin kitabında rastlanır. Şaristani’nin kitabından sonra, 1670–1680 arasında Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de Ezidilerden bahsediliyor.

Ezidilik inancı ve tarihi üzerindeki en büyük etkiyi Şeyh Adiy oluşturmuştur. Araştırmacıların elindeki Ezidilerle ilgili yazılı belgeler de Şeyh Adiy’e aittir. Şeyh Adiy ‘Ben Ezidiyim’dememiştir. Buna rağmen Ezidilerin tümü Şeyh Adiy’e inanıp, onu peygamberleri olarak görür; Meleki Tavus’un ruhunu Şeyh Adiy’in şahsiyetinde bütünleştirirler.

2- Ezidilerin kutsal kitapları, kutsal günleri ve bayramları nelerdir?

Ezidilerin de birçok bayram ve kutsal günleri var. En çok bilinen Ezidi bayramı Kürtlerin Çarşema Sor olarak adlandırdığı Kızıl Çarşamba’dır. Her sene eski takvime göre nisan ayının ilk çarşambasında kutlanır. Ezidilerin inancına göre Allah her sene bu vakitlerde, kötülükleri ortadan kaldırmak ve insanlar arasında iyiliği yaymak için yeryüzüne bir melek gönderir.

Ayrıca Ezidiler düğünlerini de çoğunlukla bu güne, Kızıl Çarşamba’ya denk getirir. Şüphesiz, Ezidilerin tek bayramı Kızıl Çarşamba değil. Birçok kutlu gün ve bayramları vardır. Örneğin, dindar Ezidiler yazın ve kışın 40 gün oruç tutar ama bu oruçları Müslümanlarınki gibi değildir.

Bu kutlu günler dışında Ezidilerde her yıl Tavus gezdirme vardır. Özel olarak da Laleş Vadisi’nin harcını toplamak için Tavus gezdirilir. Tavusu Ezidi köylerinde gezdirenler ‘Kavalvan’ olarak adlandırılır. Kavalvanların önünde de Ezidi bir Şeyh vardır. Ezidiler, kendi dinlerinden olmayan birinin Ezidiliğe geçmesini kabul etmezler; bununla birlikte Ezidi olan birinin de dinini değiştirmesini uygun görmezler; bunu büyük bir suç olarak görürler. Ayrıca Ezidi birinin başka dinden biriyle evlenmesi de yasaktır.

Ezidilerin en önemli kutsalları ise Şeyh Adiy’in yazdığı Mıshafa Reş (Kara Kitap) kitabı ile Ezidi öğretisinin temellendirildiği Kitab-ul Cilwe’dir. Mıshafa Reş, Ezidi mitolojisini anlatır, yasaklarla ilgili kuralları belirler. Kitab-ul Cilwe ise Ezidi inancı mensuplarının okuması gereken önemli öğreti kitaplarının başında gelir. Bu kitabı Ezidi olmayanlara vermezler.

3- Ezidi inancının mensupları ibadetlerini nasıl yapar, dualarını hangi dille okurlar?

Ezidilerin dini bakımdan yerine getirmeleri zorunlu olan bazı görevleri vardır. Bunların başında namaz, oruç, hac ve zekât gelmektedir. Ezidilerin dini inançlarında katı kurallar vardır. Ezidiliği tüm yönleriyle yerine getirenler, namaz kılıp oruç tutar, Laleş Vadisi’ne giderek hacı olur ve mutlaka zekâtlarını verirler. Namaz için Ezidiler günde iki kez, sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken yüzlerini güneşe dönerler. Namaz’dan önce, el ve yüzlerini yıkayarak abdest alırlar. Güneşe dönerken ayakta durup ellerini bağlar ve dua okurlar.

Ezidiler, her yılın aralık ayında üç gün oruç tutar, ayrıca 24 Aralık’ta ve 24 Haziran’da olmak üzere yılda iki kez 40’ar gün oruç tutarlar. 40’ar günlük oruçları daha çok Ezidi Şeyhleri, pirler, yaşlı Ezidiler ve Ezidilerin seçilmiş en büyük ruhani lideri Baba Şeyhler tutar. Oruçları sabahları güneşin sararttığı gökyüzü ile başlar akşam ise gökyüzü kızıllaşınca, güneş batmak üzereyken biter. Bu sürede herhangi bir şey yenmez ancak ikram edilen geri çevrilmez.

Ezidiler hacı olmak için Laleş Vadisi’ndeki Şeyh Adiy’in mezarını ziyaret ederler. Her yıl eylül ayında düzenlenen hac törenlerinde kurbanlar kesilir, def eşliğinde dini ritüeller uygulanır, ilahiler söylenir. Törenleri yönetenler koçekler ve kavalvanlardır. Zekat, esasen Laleş Vadisi’nin giderlerinin karşılanması için verilen para veya karşılığına tekabül eden maldır. Ne kadar olacağına Ezidi’nin kendisi karar verir. Yılın belli zamanlarında Kavalvanlar köyleri Tavus sembolü ile dolaşarak zekât toplarlar. Zekât toplayanlara ‘Fakir’ denir. Fakirler topladıklarını getirip baba Şeyh’e verirler.

3- Ezidilerin nüfusu ne kadardır?

 

1991 yılında Güney Kürdistan’da Kürtlerin kendilerini yönettikleri bölgede çok az sayıda, 80 bin kadar Ezidi, bölge hükümetinin hükümranlığındaki alanda yaşıyordu. Geriye kalan 200 bini aşkın Ezidi Şengal yöresindeydi ve bunlar da 2004’e kadar Saddam’ın boyunduruğu altında yaşamaya devam etti. Katliam ve göçler nedeniyle Avrupa’ya göç eden Ezidilerin nüfusunun da 150-200 bin civarında olduğu varsayılır. Ermenistan’da ağırlıkla Erivan’da yaşayan Ezidiler ile Suriye’deki 80 bin ve Türkiye’deki 500 kadar Ezidi’yi de katarsak, dünyada 700 ile 800 bin arasında Ezidi yaşadığı ifade edilir.

4- Ezidiler hangi ülkelerde yaşıyor?

Ezidiler ağırlıkla Güney Kürdistan’ın Şeyhan ve Şengal kasabaları ile Ninova eyaletine bağlı Musul’un köylerinde yaşar. Gürcistan’ın Tiflis ve Ermenistan’ın Erivan kentinin yanı sıra Batı Kürdistan’ın (Suriye/Rojava) Cızir kantonunda; Mardin’in Midyat, Savur ve Nusaybin; Urfa’nın Viranşehir, Suruç ve Ceylanpınar; Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar, Batman’ın Beşiri ve Kurtalan ilçelerinde Ezidiler yaşar. Kilis ve Gaziantep kentlerinde yaşayan az sayıda Ezidi de vardır. Göçler nedeniyle Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde de Ezidiler yaşar.

*Bu bilgiler gazateci-yazar Fehim Işık’ın Diken’de yayınlanan “Êzidiler kimdir ve ne yaşadılar?” başlıklı makalesinden alıntılandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumunuz

Top